Zuid-Afrika, praktische tips voor jouw rondreis

1

In 2008, 2009 en 2010 ben ik in Zuid-Afrika geweest. In 2008 en 2010 op vakantie, in 2009 ‘studeerde’ ik er een half jaar. Het systeem is daar zo apart en het niveau is erg laag, waardoor ik de tijd niet kan omschrijven als studietijd.

Wel heb ik veel van het fantastische land gezien en was het erg gezellig met de (internationale) studenten. Dit zijn mijn tips voor een vakantie in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika

Ik droom regelmatig van langere vakanties in Zuid-Afrika. De komende tijd zal ik daarom artikelen over Zuid-Afrika plaatsen. Vandaag deel ik tips en tricks voor een fantastische vakantie in dit prachtige land.

Bekijk de rondreizen door dit land

Vliegen
Vanaf Nederland gaan er directe vluchten naar Johannesburg en Kaapstad. Ik kijk op skyscanner voor goedkope tickets: op deze site kan je aangeven in welke maand je wilt vliegen, dan krijg je het overzicht van goedkope tickets.

Lees ook: tips voor vliegen met kinderen

Vliegen naar Johannesburg is over het algemeen goedkoper dan vliegen naar Kaapstad. Je kan ervoor kiezen om vanaf Johannesburg een binnenlandse vlucht bij een plaatselijke maatschappij te boeken, vaak voordeliger dan boeken bij een grote maatschappij. Een enkele reis boek je voor nog geen € 40, -.

Inentingen
Voor Zuid-Afrika wordt Hepatitis A en DTP aangeraden. In sommige gebieden (en sommige seizoenen) komt malaria voor, laat je vooraf informeren.

Auto rijden in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een enorm land. Een auto zorgt ervoor dat je flexibel bent. Je rijdt aan de linkerkant van de weg. Als iemand voor je opzij gaat zodat je kan inhalen, bedank je daarvoor met je alarmlichten.

Zuid-Afrika is een bijzonder land, de sfeer kan je alleen beschrijven als je er geweest bent. Laat ik zeggen dat het echt Afrika is. Als je rijdt op een tweebaansweg, wordt de vluchtstrook gebruikt voor het langzame verkeer. Officieel mag het niet maar iedereen doet het.

Net als met alles in Zuid-Afrika: let erop waar je heen gaat. Vertrouw je het niet, draai om. Er lopen en fietsen mensen op de weg. Vooral in het donker zie je deze mensen bijna niet, wees dus voorzichtig!

Overigens kan je met de Baz Bus ook goed rondreizen, je bent alleen niet vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

Reisperiode
Zuid-Afrika ligt aan de andere kant van de evenaar. De seizoenen zijn dus ‘omgedraaid’. De maanden oktober tot en met maart zijn ideaal om het land te bezoeken, de overige maanden kunnen natuurlijk ook.

Overnachten

Zuid-Afrika heeft fantastische mogelijkheden om te overnachten: hele goede hotels, bed&breakfast en hostels. Natuurlijk kan je ook kamperen. Ik heb veel in hostels geslapen en er zaten ontzettend goede bij. Ik zal binnenkort een overzicht plaatsen van de leukste hostels in dit land.

Gevaar in Zuid-Afrika?

Ik ben verliefd op Zuid-Afrika. Als ik een lijst maak van mijn favoriete landen staat dit land er uiteraard in. Er wordt vaak gezegd dat het een heel gevaarlijk land is. Het was mij zo vaak verteld dat ik dacht dat ik het vliegveld van Johannesburg niet zou overleven. Toen ik levend en wel van het vliegveld wegreed besloot ik dat het weliswaar oppassen is maar dat het ook niet direct levensbedreigend is.

In de tijd dat ik in Potchefstroom, een stad in de omgeving van Johannesburg, de universiteit bezocht heb ik zelf niets meegemaakt dat met bedreigingen te maken heeft. Wel hoorde ik dat iedereen op de universiteit iemand in zijn omgeving heeft die is overleden vanwege een auto ongeluk. De meeste verkeersongevallen gebeuren met drank op.

Dat ik niet direct te maken heb gehad met gevaarlijke situaties betekent niet dat ze niet voorkomen. Blijf dus opletten, doe geen gekke dingen. Ga geen wijken in waarvan je twijfels of ze veilig zijn. Ga als het donker is niet alleen over straat en let nog beter op. Vraag bij je hotel na waar je veilig rond kan lopen: de locals zijn goed op de hoogte van de veilige plekken.

Wat wil jij weten over Zuid-Afrika? Laat het mij weten!

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven! Bekijk de rondreizen door dit land

1 reactie
  1. Ferry & Jacqueline zegt

    Och wat leuk toen daar bent geweest. Leuke beesten om te zien. Toen studeerde half jaar daar lang. Het is leuk om te doen. Ja daar moet zeker inenting doen. Malaria is daar heel erg. Och is daar gevaarlijk land. IK heb ook zoiets gehoord. Er gebeuren daar raar. Dan missen gewoon mensen of jongelui. Rijden moet zeker uitkijken. Er gebeuren meestal ongelukken. Ik ben zelf daar nooit geweest.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.