De leukste festivals voor gezinnen in 2019

0

Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat het festivalseizoen begint. Er zijn heel wat leuke festivals voor gezinnen. Wij delen onze favorieten!

In dit overzicht delen we leuke festivals in Nederland en België, ze staan gerangschikt op datum.

Festivals voor gezinnen in Nederland en België

Tweetakt | 19 maart – 16 juni in Utrecht

Festival Tweetakt start komend weekend al en is geopend tot en met 16 juni op alle zon- en feestdagen. Het festival biedt theater, muziek en kunst voor iedereen.

Het festival vindt plaats op drie locaties: in theaters, op festivalplein de Neude en bij Fort Ruigenhoek. Er zijn diverse kindervoorstellingen in de theaters.

Fort Ruigenhoek ligt net buiten Utrecht, in Groenekan. Dit gedeelte is ontzettend leuk voor gezinnen: met beeldende kunst voor kids en speeltoestellen. Lees onze indrukken van het Tweetakt Festival!

Stoomtreinfestival | 4 en 5 mei – Maldegem

Gek op treinen? Dan is dit toch echt een festival waar je heen wilt. Het
museumstation in Maldegem is de uitvalsbasis voor de treinritten. Maldegem ligt tussen Gent en Brugge in.

Er zijn deze dagen 7 stoomlocomotieven met rijtuigen uit de jaren ‘30, inclusief de pluche zetels of houten banken. Stap ook in!

Daarna is er ook nog voldoende te doen: miniatuurtreinen, LEGO-treinen en er is voldoende eten en drinken. Lees hier alle info.

festivals voor gezinnen

Kinderfestival van Bevrijdingspop | 5 mei, Haarlem

Blogger Eva tipt het kinderfestival van Bevrijdingspop, dat ieder jaar op 5 mei plaatsvindt.

Dit oudste festival van Nederland heeft een speciaal kindergedeelte: het kinderfestival. Met onder andere voorstellingen, voetballen, knutselen en spelletjes spelen is het een hele leuke dag.

Familieweide Bevrijdingsfestival Overijssel | 5 mei, Zwolle

Ook in Zwolle is er een Bevrijdingsfestival dat geschikt is voor gezinnen. De Familieweide staat dit jaar in het thema van duurzaamheid. Er is
Theater, muziek en er zijn allerlei leuke kinderactiviteiten. Bekijk hier de info en het programma.

Lepeltje Lepeltje | vanaf 17 mei in 6 steden

Lepeltje Lepeltje, de naam zegt het eigenlijk al. Dit festival draait om eten. Maar er is meer, want het is ook een van de festivals voor gezinnen die wij graag bezoeken! Zo is er live muziek en er is een kinderprogramma. Zo zijn er optredens en de kinderen kunnen knutselen.

Het festival vindt plaats in 6 steden, verspreid over 5 weekenden. De start is in Apeldoorn. Daarna gaat het naar Eindhoven, Dordrecht, Zwolle, Amersfoort en Utrecht. Bekijk hier alle info per stad.

Keltfest | 25 – 26 mei, Vijfhuizen

Het Keltfest brengt je terug in de tijd! En dat thema kom je overal tegen op het festival dat voor jong en oud is. Zo zijn er diverse ambachten, ze organiseren workshops als boogschieten en smeden, er worden demonstraties gegeven en er is een uitgebreide markt.

Voor kinderen is er de kidshill, waar diverse knutsel- en spelactiviteiten georganiseerd. Hoogtepunt is de kiddybattle, waarbij de kinderen de volwassenen proberen te verslaan. Alle info vind je hier.

Hemeltjelief Festival | 30 mei, Amsterdam

Op de NDSM-werf in Amsterdam vindt er op 30 mei het festival Hemeltjelief plaats. Het is een kleurrijk festival dat geschikt is voor alle leeftijden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Bekijk de info hier.

Karavaan Festival | 30 mei – 10 juni, Alkmaar

De Karavaan strijkt vanaf 30 mei neer in Alkmaar. Tot en met 10 juni is er
straattheater, live muziek en voorstellingen. Voor de kinderen is er op zondag Kinderkaravaan!

Het programma wordt binnenkort bekend, bekijk hier alvast de website.

Schorremorrie | 9 juni, De Schorre

Het Provinciaal Recreatieterrein de Schorre (tussen Antwerpen en Mechelen) wordt omgetoverd tot een kinderfestival.

Voor kindjes tussen de 3 en de 12 jaar is het een onvergetelijke dag, met onder andere springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Daarnaast zijn er allerlei workshops, ga minigolfen in het doolhof en je kan waterfietsen.

Voor peuters is er een peuterhoek en er is een speciale ouder en baby hoek.

Mañana Mañana | 13 – 16 juni, Vorden

Van de festivals voor gezinnen is dit naar eigen zeggen “het meest relaxte” festival van Nederland. Je kampeert bij het water of in het bos, en dat zorgt al voor een hele bijzondere sfeer.

Er zijn 8 podia en daarop worden heel veel verschillende voorstellingen gegeven. Lees alle info op deze site.

Oerol | 14 – 23 juni, Terschelling

Een van de leukste theaterfestival van Europa is Oerol op Terschelling. Maar er is meer dan alleen theater, zo is er ook dans, beeldende kunst en muziek. En ook met een speciaal programma voor kinderen.

Wat zo leuk is aan dit festival is dat er ook heel veel buiten is. En daarnaast: je bent op het heerlijke waddeneiland Terschelling. Lees hier alle info.

De Parade / De Kinderparade | Vanaf 21 juni Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam

De Parade is een rondreizend festival in Nederland, met heel veel soorten voorstellingen. Omdat deze meestal niet langer dan een half uur duren kan je er een aantal combineren op een dag.

Er is ook een KinderParade, dus het is zeker een leuk festival voor gezinnen. De Kinderparade heeft workshops, theatervoorstellingen en muziekoptredens. Hier lees je alle info.

Jungle Fabriek | 23 juni, Alkmaar

Het kinderfestival van Alkmaar moet natuurlijk op onze lijst van festivals voor gezinnen.

Het programma is super divers, met onder andere theater, zang, dans, science, muziek en sport & spel. Tussen 12:00 en 20:00 is er een programma voor jong en oud. Bekijk de info op deze website.

Cactusfestival Kids Kasper Vandermaesen (3)
Cactusfestival, foto van Kasper Vandermaesen

Cactusfestival | 5 – 7 juli, Brugge

Brugge is een fantastische stad voor een stedentrip met kinderen. Bezoek Brugge in het weekend van 5 juli, tijdens het Cactusfestival, en je kinderen praten er nog lang over na.

Cactusfestival is een festival voor alle leeftijden, wat je terugziet in de gevarieerde programmatie. Zo zijn er acts als Oscar And The Wolf, die zich focust op een iets jonger publiek en Joe Jackson, die wellicht een ouder publiek zal aanspreken.

Voor de kinderen is er daarnaast Cactus Oasis, een site aan de oever van het Minnewater. De kinderen kunnen zwemmen in het buitenbad en ze mogen op tal van andere attracties onder begeleiding van circusatelier Woesh! Bij Schmink-It kunnen ze iets moois op de snoet krijgen. Ondertussen kunnen mama en papa zorgeloos relaxen in de strandstoelen of op het terras van onze Oasis Bar.

Met een baby naar een festival trekken zorgt vaak voor praktische problemen, maar ook daar bieden we een oplossing. Mamado en kraamcentrum De Wieg zijn op het festival aanwezig met een voedings- en verluierwagen. Flesjes/groentepapjes opwarmen, luiers verversen, borstvoeding geven kan allemaal.

Lekker eten is ook mogelijk op Cactusfestival, want op onze MMM!-markt vind je een uitgebreid aanbod aan lekkernijen uit alle uithoeken van de wereld. Bekijk alle info op de site.

Cactusfestival Kids Kasper Vandermaesen (2)
Cactusfestival, foto van Kasper Vandermaesen

Kwaku Festival | Vanaf 13 juli, Amsterdam

Vanaf 13 juli vindt één van de grootste multiculturele festivals van Nederland plaats in het Nelson Mandelapark in Amsterdam. Vier weekenden, en twee vrijdagavonden, staat dit park in het teken van dans, cultuur, muziek en eten en drinken.

Maar ook voor kinderen is er van alles te doen, zo was er afgelopen jaar een speciaal kinderpodium en er waren kinderworkshops. Bekijk alle info hier.

Gentse feesten | Vanaf 21 juli, Gent

Ik weet niet eens of dit echt een festival is, ik denk het eigenlijk niet. Maar de Gentse feesten zijn zo leuk dat die echt niet in dit overzicht met festivals voor gezinnen mogen missen.

Tijdens de Gentse feesten zijn er overal in de binnenstad optredens, straattheater en andere kunstvormen te zien. Er is een programma, zodat je vooraf kan zien wat er die dag gebeurt. Maar ook gewoon rondlopen is leuk want je komt op straat van alles tegen. En natuurlijk kan je hier en daar eten kopen. Karlien er in 2015 met de kinderen en toen was er een foodtruckfestival.

Hier verschijnt binnenkort alle info.

Sfinks | 25 – 28 juli, Boechout

In België, tussen Antwerpen en Lier, is het vanaf 25 juli feest in Boechout. Er zijn optredens van artiesten uit de hele wereld.

En voor kinderen is er Kidz Village, wat ongeveer een derde van het festivalterrein beslaat. Er zijn daar concerten, optredens en workshops. Kinderen kunnen aan de slag in het atelier of ze volgen een dansoptreden. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de luchtsculpturen van Airvag waar ze op mogen springen.

Er is ook een speciale babybar op het terrein, om de baby rustig te voeden. Bekijk de website voor alle info.

WonderWeekend | 15 – 17 augustus, Plantentuin Meise

Slapen in de Plantentuin Meise met het gezin, het kan tijdens het WonderWeekend in Meise, België. Je slaapt met je ouders in een Kartonnen Tent.

Tijdens het weekend is er natuurlijk ook veel te doen voor gezinnen. Zo is er het WonderBoekenFestival, een avondshow en een fakkeltocht. Maar natuurlijk komt er nog veel meer, de info volgt op de website.

Into The Great Wide Open | 29 augustus – 1 september, Vlieland

Op Vlieland vindt ieder jaar het festival Into The Great Wide Open plaats. Muziek staat centraal, maar er is veel meer. Zoals uitdagende kinderactiviteiten en de ruimte en rust om je heen om overal van te genieten.

Klinkt dit als muziek in de oren? Helaas is het festival voor 2019 al uitverkocht. Meld je dan alvast aan voor de wachtlijst van 2020.

Wilde Weken Festival

Kids@thepark | 31 augustus – 1 september, Hengelo

Het hele weekend is het feest voor gezinnen in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. Met gratis entree is het een leuk dagje uit met de kinderen. vrolijke kramen met uiteenlopende producten voor het hele gezin.

Er is van alles te doen in het park, tussen 10: 00 en 18:00. Zo zijn er diverse optredens, er is een theaterhoek en er worden diverse kinderworkshops gegeven.

Maar er is meer, bijvoorbeeld sport en spel, attracties en een speeltuin. Voor de peuters is er een speciale hangout. Lees hier alle info.

Hembrug Happening | 1 september, Zaandam

Een heel leuk festival in Noord-Holland is het Hembrug Happening festival. Je vindt het tussen de  Zaan en het Noordzeekanaal, en het wordt ook wel een van de best bewaarde geheimen van de Zaanstreek genoemd.

Er is op die dag heel veel te doen, natuurlijk is er muziek, theater en veel en lekker eten. Ook vind je er kinderateliers, familietheater en een (kinder)vuurloop voor de kids. Heel veel te doen dus in een gezellige, ongedwongen sfeer. Lees hier alle info over het festival.

Grazende Zwaan | 13 – 15 september, Nieuw-Vennep

Een bijzonder theaterfestival en dat ook nog eens op een bijzondere plek: middenin de polder! Veel van deze voorstellingen bezoek je gratis. Het is een van de festivals voor gezinnen, want er zijn ook veel kinderactiviteiten.

Naast de theatervoorstellingen zijn er ook veel doe-activiteiten, er is live muziek en er is eten en drinken. Bekijk de info hier.

festivals voor gezinnen

Flying Festival | 21 en 22 september, Brasschaat

Motorvliegclub Brasschaat, net boven Antwerpen, zet ieder jaar de deuren open voor het Flying Festival. Hier maak je kennis met vliegen en vliegtuigen. Als je wilt kan je meevliegen in een Cessna 172 toestellen.

Blogger Marilyn gaat hier ieder jaar heen met haar gezin. Er is ontzettend veel te doen en te zien en het is een erg leuk dagje uit. Toegang is gratis, lees hier alle info.

festivals voor gezinnen

Wilde Weken Festival | Vanaf 12 oktober, N.P. De Hoge Veluwe

Afgelopen jaar bezocht blogger Anouk het Wilde Weken Festival op de Veluwe met haar zoon. Middenin het prachtige natuurgebied is er vermaak: zo zijn er activiteiten, foodtrucks en een terras.

In de weken dat het festival is zijn er steeds weer andere activiteiten. Daarnaast kan je bijvoorbeeld van de tokkelbaan af. Lees hier alle info.

De Betovering | 18 – 26 oktober, Den Haag

De Betovering is alleen bedoeld voor kinderen, dus natuurlijk staat deze tussen onze tips voor kindvriendelijke festivals. Het is een internationaal kunstfestival voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Er zijn zo’n 550 voorstellingen en workshops in heel Den Haag. Lees hier alle info.

Heb jij tips voor festivals voor gezinnen? Laat het ons weten dan zetten we jouw tip erbij. – Lees over Marilyns ervaring bij het Nerdlandfestival!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.