Darlarna gebied | Rondreis Zweden met kinderen

4

Een rondreis in Zweden met kinderen. Marieska was er met haar man en hun drie kinderen van 12, 9 en 4. In deze reisblog deelt zij hun ervaringen in het Darlarna gebied.

Onze gezinsvakantie ging naar het prachtige Zweden. We maakten in veertien dagen tijd een rondreis door het Darlarna gebied. Zweden was voor ons echt een ‘out of the box’ vakantie. Normaal gesproken blijven we op één plek voor twee weken en kiezen we voor een zonnige bestemming. Dit was een uitdaging en daar houden we van.

De kinderen vonden het landschap van Zweden geweldig en zaten hele uren naar buiten te kijken op zoek naar rendieren en elanden.

Darlarna gebied | Autovakantie Zweden met kinderen

De reis was met de auto. We reden als eerste naar Kiel, Duitsland om vanaf daar met de Stenaline Ferry naar Göteborg te varen. Vanaf daar reden we naar onze eerste overnachting in Fredriksberg, zo’n 340 kilometer verderop. Elke vier dagen reden we een kleine 300 kilometer verder omhoog om via Noorwegen naar beneden te rijden naar Oslo. Vanaf daar zijn wij met de Ferry boot naar Denemarken gevaren en vervolgens naar huis gereden.

zweden6

De reis op zich was een geweldige ervaring. De kinderen vonden het landschap van Zweden geweldig en zaten hele uren naar buiten te kijken op zoek naar rendieren en elanden. Ook de overtocht met de Stenaline was geweldig. We hadden een mooie hut en prima bedden.

Darlarna gebied: Overnachtingen tijdens de rondreis

Tijdens de reis verbleven we de eerste nacht op de Stenaline, we hadden met z’n allen een buitenhut. Zo konden we de reis vanaf het water zien. Daarna reden we naar Frederiksberg waar we een stuga (vakantiehuisje) hadden in het bos. Ons tweede vakantiehuis was een enorm huis voor elf personen in Orsa. De derde overnachting was we in Idre Fjall in een appartement op een skiresort.

Alle drie de vakantieadressen waren geweldig en voorzien van alle gemakken. Elk huisje had zijn eigen voordelen. Zo lag het eerste in een rustig gebied en hadden de kinderen veel ruimte om te spelen. In het tweede en derde huisje hadden we onze eigen sauna. Het derde park lag zo afgelegen dat de rendieren over het park liepen. Geweldig. In alle huizen zouden we zo weer willen logeren.

Prachtig Zweden

We verbleven op op voorhand gereserveerde vakantieparken. De parken zelf hadden geen luxe mogelijkheden als zwembaden of overdekte speelruimtes. Het was heel veel natuur en je zelf vermaken. Ideaal voor mijn kinderen.

De route door het Darlarna gebied lag vast en zo konden we ons qua tijd houden aan de 14 dagen die we hadden. Hadden we de route niet op voorhand vastgelegd dan waren we overal veel langer blijven hangen. Zo mooi was het. Het was wel handig dat we een plattegrond hadden van het gebied waar we rondreden.

De omgeving in Zweden was vooral heel veel bomen. Heel veel rust en heel veel dieren. De kinderen vonden het heerlijk om met takken het bos in te gaan. Blueberries te plukken en elanden te spotten. Zeker toen er rendieren langs ons huisje liepen waren ze een en al enthousiasme.

Darlarna gebied: kindvriendelijke overnachtingen

Het eerste park | Safsen – Fredriksberg heeft een prachtig meer om in te zwemmen en er was een heerlijk restaurant op het park waar kinderen zelf hun menu konden samenstellen uit potten en pannen. Je er kanoën, vissen en mountainbiken. Ook dit park is een skiresort in de winter. Dan zijn er heel veel activiteiten voor kinderen. Aanrader is een elandensafari.

Het tweede park in Orsa heeft een openlucht zwembad en een visvijver. Het restaurant was gezellig en het eten was lekker. Dit park ligt direct aan het berenpark Orsa. Een prachtig park dat je echt gezien moet hebben. In de omgeving is het super leuk om naar het Sijan meer te gaan en de diverse dorpjes te bezoeken. Zo vind je hier het beroemde Dalarna paardje het nationale symbool van Zweden.

Het derde park was een skiresort. Hier wordt heel veel gesport en iedereen rijd op mountainbikes. De stoeltjeslift brengt je naar een prachtig restaurant op de berg met een waanzinnig uitzicht. Hier is een overdekt zwembad waar je een keer gratis mag zwemmen – met bandje. Je hebt er tevens een klein winkeltje waar je etenswaren kan kopen. In het dorp Idre vind je een vvv waar je tips krijgt wat je kan doen met kinderen. Wij hebben een waterval bezocht in een prachtig natuurgebied en de magische weg bezocht. Het mooiste is toch om de rendieren te zien rondlopen op de openbare weg.

Zweden met kinderen, een fantastische ervaring

De Zweden rondreis die wij hebben door het Darlarna gebied gemaakt was een fantastische ervaring. De tijd vloog om en we wilden alle vijf nog helemaal niet naar huis. Hoewel we eerst echt moesten afkicken van de snelheid van Zuid-Holland en de vele prikkels die we hier krijgen, vonden we uiteindelijk de rust en de geweldige natuur een verademing.

We hebben geen winkel of shoppingmall gezien en we hebben ze niet gemist. De volgende keer willen we nogmaals een rondreis maken, maar dan wel met meer tijd per plek.

We waren nu net te kort op elke plek om je echt thuis te gaan voelen en een dagje ‘niks’ te doen. Het land is geweldig. De omgeving is geweldig en een rondreis met kinderen was ook geweldig.

Tips voor een rondreis met kinderen

Hou er met een rondreis rekening mee dat je voldoende boeken, tijdschriften, spelletjes en eten in de auto hebt. Je moet vaak lange tijd rijden om ergens te komen. Geef je kinderen taken om tijdens de reis te doen. Zo hadden mijn oudste twee de kaart om te kijken wat er in de buurt te doen was en waar we konden stoppen. Lees onze tips voor een rondreis.

Lees ook over de rondreis door Scandinavië met gezin!
Of lees meer tips op de website over deze Zweedse provincie Darlarna.

Darlarna gebied
Darlarna gebied
4 Comments
 1. Eline zegt

  Waw! Jouw verhaal heeft mij opnieuw zin doen krijgen om naar het mooie noorden te reizen. Eerder gingen wij al met z’n tweetje op rondreis in Zweden. Dat beviel ons zo goed dat we onmiddellijk terug zouden vertrekken. Vorige zomer gingen we samen met ons 1jarige baby op rondreis in Noorwegen. De mooiste reis die we ooit maakten!

  1. Karlien zegt

   Wat gaaf zeg!!!

 2. Manon zegt

  Is deze rondreis via een organisatie geboekt? Zo ja, welke?

  1. Karlien zegt

   Hai, Nee ze hebben deze reis zelf op voorhand vastgelegd.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.